rekentoets-mbo-hulpmiddelen-tijdens-het-rekenexamen-op-het-mbo

Hulpmiddelen tijdens het rekenexamen op het MBO

Het rekenexamen op het MBO is een belangrijk moment tijdens je opleiding, maar gelukkig hoef je het niet helemaal op eigen kracht te doen. Het is namelijk een inclusief examen, dus je mag tijdens het examen gebruikmaken van verschillende hulpmiddelen. Deze kunnen je helpen om zo goed mogelijk te presteren. In dit artikel leggen we uit welke hulpmiddelen je mag gebruiken en hoe je ze slim kunt inzetten.

Welke hulpmiddelen zijn toegestaan?

Tijdens het rekenexamen mag je gebruikmaken van de volgende hulpmiddelen:

1. Rekenkaart

De rekenkaart is een handig hulpmiddel. Hierop staan allerlei zaken die handig zijn om even snel op te kunnen zoeken. Zo staat er onder andere het metriekstelsel op. Oftewel hoe je bijvoorbeeld kunt omrekenen van kilometer t/m millimeter. Maar ook komen de gewichten, inhoudsmaten en digitale bytes voor. Je vindt er ook handige rekenkundige begrippen, hoe je een verhoudingstabel tekent en het verband tussen procent, decimaal getal, verhouding en een breuk. Je hoeft dus niet alles uit je hoofd te weten, maar zorg wel dat je weet hoe je de informatie op de rekenkaart kunt toepassen. Je ontvangt de rekenkaart op papier aan de begin van het examen en kunt hem digitaal oproepen in het systeem. Download de rekenkaart gratis via deze link.

2. Rekenmachine

Hoofdrekenen met pen en papier is niet nodig, want je mag bij alle opgaves een rekenmachine gebruiken, hoe fijn is dat! Dit hulpmiddel is op twee manieren beschikbaar:

  • Fysiek: Een gewone rekenmachine wordt uitgedeeld in de examenruimte.
  • Digitaal: In examensysteem zit een ingebouwde rekenmachine.

Tip: Zorg dat je weet hoe de digitale rekenmachine werkt voordat je examen doet. Zo kan je je berekening direct kopiëren in het invulvakje voor berekening in het examen. Dit bespaard je tijd en voorkomt fouten. Zie deze waarin Meneer Megens je laat zien hoe de digitale rekenmachine werkt en hoe je je berekening kunt kopiëren en plakken.

3. Woordenboek

Een fysiek woordenboek Nederlandse Taal is aanwezig in het examenlokaal. Dit kan handig zijn als je een woord niet begrijpt in de opgaven.

4. Kladpapier

Je krijgt onbeperkt kladpapier om berekeningen en aantekeningen te maken. Dit helpt je om overzicht te houden en fouten te voorkomen. Let op: de berekeningen op je kladpapier worden niet beoordeeld. Zorg er daarom voor dat je alle relevante stappen in het digitale systeem opschrijft want hiervoor krijg je ook punten!

Slim gebruik van hulpmiddelen

Bereid je voor op de rekenkaart: Kijk van tevoren wat erop staat, zodat je weet waar je tijdens het examen snel kunt vinden wat je nodig hebt.

  • Gebruik de rekenmachine effectief:
    Weet hoe je ermee omgaat, vooral met de digitale versie in Remindo of Bureau ICE. Oefen hiermee tijdens je voorbereiding.
  • Maak aantekeningen op kladpapier:
    Gebruik het om je denkstappen te ordenen of een verhoudingstabel te maken, maar vergeet niet om alles wat belangrijk is in het digitale systeem in te vullen. Je berekening/denkstappen maken ook deel uit van de beoordeling van het examen!
  • Woordenboek als back-up:
    Gebruik het alleen als je een woord niet begrijpt, zodat je geen tijd verliest.

Handige tips

  • Maak je vertrouwd met het syteem;
    Veel hulpmiddelen, zoals de rekenkaart en rekenmachine, zijn ook digitaal beschikbaar. Oefen met de omgeving via een oefenexamen. Jouw rekendocent kan deze voor je inplannen en klaarzetten.
  • Plan je tijd goed: Gebruik hulpmiddelen alleen wanneer je vastloopt, zodat je genoeg tijd overhoudt voor alle vragen.
  • Oefen veel: Door regelmatig te oefenen, weet je precies hoe en wanneer je de hulpmiddelen het beste kunt inzetten. Verdeel je tijd om te oefenen. Beter 2x per week een half uurtje dan op een avond urenlang gaan blokken/oefenen.

Met deze hulpmiddelen sta je er niet alleen voor. Bereid je goed voor, oefen slim en gebruik de hulpmiddelen om het beste resultaat bij je rekenexamen te halen. Succes!