Veel gestelde vragen over het rekenexamen

In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen van de afgelopen periode. 

Vraag: Hoelang heb je de tijd?

De tijdsduur van het rekenexamen is afhankelijk van het niveau waarop je rekenexamen is. Zie onderstaand schema voor een overzicht:
  • Je hebt bij niveau 2 en 3: 120 minuten de tijd.
  • Je hebt bij niveau 4: 150 minuten de tijd.
 
Vraag: moet ik niveau 2f of 3f doen bij mijn opleiding?
De termen 2F en 3F worden niet meer gebruikt bij het huidige rekenexamen. Tot (cohort) 2022 werden deze termen wel nog gebruik maar daarna is dit niet meer van toepassing in de naamgeving van het examen. Het niveau komt voortaan overeen met het niveau  van je opleiding. Volg je een opleiding op niveau 2; dan heet je examen dan ook Rekenen MBO Niveau 2, bij niveau 3 is het Rekenen MBO Niveau 3 en bij niveau 4 is het dan vanzelfsprekend Rekenen MBO Niveau 4. We kunnen je aanraden om ook niet meer te gaan zoeken/googlen naar Rekenen 2F of 3F omdat de inhoud van het examen toen ook echt anders was. Bijvoorbeeld bestond 1/3e van het examen toen  uit hoofdrekenen, konden er geen punten verkregen worden met de berekening en werden er andere onderwerpen gevraagd. 

Vraag: Hoeveel examens moet ik maken voor rekenen tijdens mijn opleiding? 

Binnen elke opleiding in het mbo op niveau 2,3 en 4 moet er een generiek (instellings)examen worden afgenomen. Vrijwel alle mbo-scholen in Nederland maken gebruik van het examen dat ontwikkeld is door de Coöperatie Examens MBO. Hierbij krijg jet uit één meetmoment waarin alle vijf rekenonderdelen (ook wel domeinen genoemd) aan bod komen. Op basis van je prestaties in deze domeinen krijg je één eindcijfer. Het examen wordt digitaal afgenomen via het programma Remindo. Een klein gedeelte van de studenten maakt het examen via Bureau ICE. Hierbij krijg je verschillende examens die samen gemiddeld 1 eindcijfer vormen. 

Naast het ‘gewone’/generieke rekenexamen kan het ook zijn dat er bij je opleiding extra aanvullende beroepsgerichte onderdelen zijn. Zo bestaat er in de zorg de toets Verpleegkundig Rekenen. Hierbij gaat het over berekeningen die je in de zorg tegenkomt zoals berekeningen met medicijnen, zuurstof en inloopsnelheden van een pomp. 

Vraag: welk cijfer moet ik minimaal halen?

Om te slagen voor het rekenexamen gelden de volgende regels:
Het minimale cijfer voor rekenen is een 5,0 (afgerond). Feitelijk betekent dit dat je een 4,5 of hoger moet scoren om te slagen. Je moet deze onvoldoende dan wel compenseren met Nederlands en evt. Engels (dit is afhankelijk van je opleiding).

Voorbeeld 1.

Je volgt een mbo-opleiding op niveau 2 met Nederlands en Rekenen. Je mag dus voor een van de 2 vakken een onvoldoende hebben, het minimale cijfer is een 5,0. Dus je bent geslaagd met:

  • Rekenen 5,0  en Nederlands 6,0 (of hoger)
  • Rekenen (6,0 of hoger) en Nederlands 5,0

Voorbeeld 2.

Je volgt een mbo-opleiding op niveau 4 met Nederlands, Rekenen en Engels. Je mag dus voor een van de drie vakken een onvoldoende hebben, het minimale cijfer is een 5,0. Dus je bent geslaagd met:

  • Rekenen 5,0  en Nederlands & Engels 6,0 (of hoger)
  • Nederlands 5,0 en Rekenen & Engels 6,0 (of hoger)
  • Engels 5,0 en Nederlands en Rekenen 6,0 (of hoger)

vraag: hoe kan ik me het beste voorbereiden?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag. Daarom hebben we hier een artikel geschreven. Kort samengevat; 

Proefexamens maken/bekijken, weet wat je moet oefenen en kunt verwachten. En tijdens het examen…. goed lezen en je berekeningen/denkstappen opschrijven wanneer daar om wordt gevraagd.